De betonboor of de steenboor; we hebben het hier in eerste instantie over de boor voor beton die spiraalvormig is met een beitelvormige kop. Het verschil tussen deze twee boren is minimaal en daarom gaat deze tekst ook over steenboren. Een betonboor en ook de steenboor zijn te herkennen aan de stompe beitelvormige punt die aan het uiteinde van de boor zit.
Door je boormachine op de klopboorfunctie te zetten is het mogelijk om de boor te laten functioneren als beitel die beton of steen weghakt. Het grootste verschil tussen een betonboor en een steenboor is de hardheid van de beitelvormige punt, deze is veel harder bij de betonboor. Je kunt een betonboor dan ook makkelijk gebruiken om in steen te boren of steen mee weg te hakken. Een steenboor is hier niet echt voor gemaakt
Een betonboor of steenboor; wat zijn de specifieke kenmerken
We zetten de kenmerken van de betonboor en de steenboor even op een rijtje waarbij we beginnen met de kenmerken van de betonboor:
- Een spiraalvormige boor met aan het uiteinde een beitelvormige kop soms in een andere kleur
- Voor het boren in: beton, steen, natuursteen en andere hardere materialen
De kenmerken van een steenboor zijn:
- Een spiraalvormige boor met aan het uiteinde een beitelvormige kop
- Voor het boren in steen (kan wel in natuursteen of hardere materialen, maar de boor gaat daarbij wel eerder kapot)
Betonboren kopen
Er zijn verschillende beton boren van zeer goede kwaliteit te koop. Zo zijn er korte en lange betonboren tot wel 600 mm lang te koop. Heb je een ‘normale’ boormachine met een gewone boorkop dan kun je standaard beton boren komen met een rechte schacht.
Heb je een hamerboormachine dan kun je hiervoor alleen SDS beton boren gebruiken omdat de boorkop alleen daarvoor geschikt is. Je kunt ook een hamerboormachine hebben die wordt geleverd met twee boorkoppen, één voor de normale boor en één voor een SDS boor.